Trending News

Class 10/HSLC | Englsh Grammar | SYNTHESIS OF SENTENCES | SEBA QUESTION BANK 2019

SYNTHESIS OF SENTENCES
1. HSLC - 1998
     (i) Robin is my friend. He is a
     journalist.
     Ans : Robin who is my friend is a
     journalist.

     (ii) You insulted him. This is his
     complaint.
     Ans : This is his complaint that you
     insulted.

2. HSLC - 1999
     (i) Where has he gone?Do you know it?
     Ans : Do you know where he has gone?

     (ii) A boy said this. I know the boy.
     Ans : I know the boy who said this.

3. HSLC - 2000
     (i) What are you making? Let me see.
     Ans : Let me see what you are making?

     (ii) Don't overeat. You will be ill.
     Ans : Don't overeat or you will be ill.

4. HSLC - 2001
     (i) He was ignorant of the matter. His
     ignorance was complete.
     Ans : He was completely ignorant of
     the matter.

     (ii) The man created the trouble. He
     was arrested by the police.
     Ans : The man who created the trouble
     was arrested by the police.

5. HSLC - 2002
     (i) He is very sencere. Everybody in the
     school says this.
     Ans : Everybody in the school says that
     he is very sencere.

     (ii) You can start the machine. You
     have to press the button.
     Ans : You can start the machine by
     pressing the button.

6. HSLC - 2003
     (a) I have seen you somewhere. I can't
     remember where.
     Ans : I can't remember where I have
     seen you.

     (b) You turn these knobs. You can then
     open the box.
     Ans : You can open the box by turning
     the knobs.

7. HSLC - 2004
     (a) She opened the cage. She let the
     bird fly away.
     Ans : Opening the cage she let the bird
     fly away.

     (b) I can't buy a car. I don't have the
     money.
     Ans : I can't buy a car because I have
     no money.

8. HSLC - 2005
     (a) The earth is round. We can prove it.
     Ans : We can prove that the earth is
     round.

     (b) We should drop the plan.That is my
     suggestion.
     Ans : My suggestion is that we should
     drop the plan.

9. HSLC - 2006
     (a) He will pass. There is no doubt
     about it.
     Ans : There is no doubt that he will
     pass.

     (b) My uncle built this bridge. He is an
     engineer in the P.W.D.
     Ans : My uncle who is an engineer in
     the P.W.D built this bridge.

10. HSLC - 2007
     (a) The rain will stop. Let us wait till
     then.
     Ans : Let us wait till the rain stops.

     (b) He is not sincere. He is not honest.
     Ans : He is neither sincere nor honest.

11. HSLC - 2008
     (a) The man created the trouble. He
     was arrested by the police.
     Ans : The man who created the trouble
     was arrested by the police.

     (b) The earth is round. We can prove it.
     Ans : We can prove that the earth is
     round.

12. HSLC - 2009
     (a) He was innocent. He wanted to
     prove it.
     Ans : He wanted to prove that he was
     innocent.

     (b) He brought a news. The news was
     not true.
     Ans : The news he brought was not
     true.

13. HSLC - 2010
     (a) Where does he live?Do you know it?
     Ans : Do you know where he lives ?

     (b) He is innocent.Everybody says this.
     Ans : Everybody says that he is
     innocent.

14. HSLC - 2011
     (a) The businessman is a miser. He
     has donated generously today.
     Ans : The businessman who is a miser
     has donated generously today.

     (b) Why are you so late? Tell me.
     Ans : Tell me why you are so late.

15. HSLC - 2012
     (a) I speak the truth. I am not afraid of
     it.
     Ans : I am not afraid of speaking the
     truth.

     (b) Walk fast. You will miss the train.
     Ans : Walk fast or you will miss the
     train.

16. HSLC - 2013
     (a) I have some duties. I must perform
     them.
     Ans : I must perform my duties.

     (b) This is my friend.His name is John.
     Ans : This is my friend John.

17. HSLC - 2014
     (a) The bird was very small. It could
     not fly.
     Ans : The bird was too small to fly.

     (b) He is not intelligent.He is not brave.
     Ans : He is neither intelligent nor brave.

18. HSLC - 2015
     (a) I have lost my pen. You gave it to
     me.
     Ans : I have lost the pen you gave to
     me.

     (b) Health is very important. It must
     not be neglected.
     Ans : As health is very important it
     must not be neglected.

19. HSLC - 2016
     (a) The moon is round. It has been
     proved.
     Ans : It has been proved that the moon
     is round.

     (b) Where does he live?Do you know it?
     Ans : Do you know where he lives ?

20. HSLC - 2017
     (a) Man is mortal. Everybody knows
     this.
     Ans : Everybody knows that man is
     mortal.

     (b) Walk fast. You will miss the train.
     Ans : Walk fast or you will miss the
     train.

21. HSLC - 2018
     (a) The boy is not brave. The boy is not
     intelligent.
     Ans : The boy is neither brave nor
     intelligent.

     (b) The man created the trouble. The
     man was arrested.
     Ans : The man who created the trouble
     was arrested.

No comments